Търси
Filters

Какво да подарим за Раждане, Погача, Първи рожден ден, Втори рожден ден

Какво да подарим за Раждане, Погача, Първи рожден ден, Втори рожден ден

Напоследък постоянно ми се налага да подарявам и получавам подаръци за бебета. Това ме радва и ме кара да правя списъци какво желая или какво ще купя за близките ми. Реших, че ще ви е полезно да видите моите предложения и идеи и да ви е лесно, когато ви се наложи да подарите или пък сами да изберете подаръците за своите мъници.

Започвам с раждането на бебето и изписването му. Обикновено там подаряват само най-близките и роднините, но за любимите приятели е редно да се помисли от рано. Чудесен избор за момиченца са малките

обеци на Pandora,

които служат и за символичен жест на любов и първото влизане в обществото на жените – продупчването на ушите. За майките почти всеки

талисман от Pandora е решение,

стига да имат гривни. Друг тип бижута като гривни и обеци също са готини подаръци, тъй като остават спомен за дълго, че се е справила отлично със задачата да роди детенце. За момченце най-готин подарък според мен е

меко одеалце с избродирано име на него.

Такива се правят в Textura, качеството е отлично, цените са високи, но пък могат да се завиват поколения бебета напред. Хубава идея за подарък даде моята кума –

сребърен сет за съхранение на първото зъбче, първия отрязан кичур коса и т.н.

За раждане и изписване най-полезните играчки са дрънкалки за най-малките, меки играчки тип плат, които бебето да си държи в ръката след някой друг месец, докато заспива, висулки за количката, както и чаша за кафе за майката, а бодитата никога не са излишни. Аз съм винаги ЗА дрехите, така че каквото и да изберете ще е готино, но да бъде съобразено със сезона, размера на бебето и предпочитанията на родителите като стил.

Когато Боян се роди, получих няколко позлатени и посребрени монети от банка с различни символи, както и позлатени лъжички с инициали. Това е са от онези подаръци, които остават за цял живот.

 

Лично за мен 40-те дни на бебето или Погачата му е много важен момент от майчинството. Майката има възможност да организира и декорира красиво събитие, да се облече и гримира извън рамките на ежедневните разходки с бебе и да събере най-близките си приятелки на раздумка. Погачите и на двете деца бяха вълшебни – в хубави заведения, с красиви маси, добри жени, които да орисат, вкусна храна и най-любимата ми част – страхотни подаръци. Ето какво получих и подарявам обикновено аз:

 • ако майката е по-близка роднина или приятелка подаръците са по големи като шезлонг за бебето, ергономична раница или активна гимнастика.

 • Дрехите обикновено включват боди с къс и дълъг ръкав, панталони и рокли за момичетата, понякога жилетки и по-специални атрибути като папийонки, шапки, панделки и аксесоари за коса.

 • За Боян пожелах от гостите да донесат книжки, същото сторих и за Деян – сега имам хубава и богата библиотека от над 50 книги, които децата да четат, разглеждат или да се опитват да късат :)

 • За мен хубави подаръци са и играчките, особено в началото, когато бебето няма никакви, а само след месеци ще му се играе вече с дрънкалки, ще лази на килимчета или ще се опитва да достигне лаещо куче.

  Готина и практична идея е тортата от памперси, която влиза в употрба веднага, а съпъстващите подаръци в нея като пелени, бодита, чорапи, одеалце са неизменна част от ежедневието на бебето.

   

  Първият рожден ден е преломен момент в развитието на детето и в емоциите на родителите. Обикновено се прави голямо парти, от което току-що проходилото или още лазещо дете нищо не разбира, но родителите са щастливи и горди с мъника си. Подаръците там са с по-голямо разнообразие, защото то вече се храни и може да подарите:

 • стол за ядене;

 • всякакви приспособления за хранене – специални чинии, чаши, дори вилици и ножове с лъжици, които да не са пластмаса;

 • играчките вече включват топки, плюшени любимци, занимателни книжки и играчки от Djeco, колело, което се бута от възрастен, кола за каране, която пак родителите бутат и всякакви дървени занимания за дърпане, редене и строене;

 • за дрехите отново има повече разнообразие, тъй като някои деца тръгват на ясла тогава и изискват от тях да са облечени в лесни за събличане дрехи, а на родителите им писва да пазаруват само анцузи и клинчета, но все пак можем да добавим ризи, панталони, тиранти, шапки, жилетки, якета, елеци.

 • И по този повод може да подарите нещо за спомен като гравирани предмети, албуми за снимки с персонализирани страници или нещо друго с името на детето.

 • Или най-лесно е да вземете ваучер, но пък детето няма да му се зарадва със сигурност:) 

Вторият рожден ден вече е доста по-осъзнат за детето и родителите се превъзнасят още повече. И по този повод подаръците не са по-различни от първата годинка, но тук можете да надградите с:

 • огромни плюшени играчки, към които децата се привързват или пък играчка любим герой, както Боян е вманиачен по Мики Маус;

 • столовете за хранене също се развиват с детето и то вече може да има нужда от такова, което расте с него. Малко са скъпи, но пък са чудесен пример тези на Stokke.

 • Играчките включват тротинетки, колела, батути или пък книжки за оцветяване, за залепване на стикери; играчки за учене на цветове, форми и числа, като тук най-хубави са дървените и добрата новина е, че могат да се ползват от следващите деца в семейството.

 • Музикалните инструменти като барабани, свирки и всякакви дрънчачщи неща са друга възможност за радост на детето и страдание на родителите :)

 • Дрехите винаги са опция, като отново съобразете със сезона и стила на детето.

 • В този период за момчетата изключително важни са камиони, самолети, багери и самосвали, линейки и пожарни коли, докато момичета търсят колички и кукли, кухни и плодове за рязане на две.

Спирам до тук, защото на този етап говоря от личен опит и знам само до 2 годишна възраст, но като бонус мога да кажа, че скоро отиваме на рожден ден на тригодишно момченце и той ще получи дъска за рисуване от нас + LEGO, защото знаем, че тези подаръци носят истинска радост на по-големите.

Давайте и вие идеи за подаръци, които бихте искали вашето дете да получи или пък вие редовно подарявате.

#RadostnaMama

Leave your comment
Comments
6/13/2018 10:17 AM
Много интересен списък, поздравления! В допълнение бих могла да посоча 1-2 идейки :) Хубав подарък за "еко" мами, които са избрали да гледат детето си с многократни пелени (след като бъде обсъдено това с тях, разбира се) може да бъде "торта" или комплект от многократни пелени и вложки, в България се предлагат и такива от съответните онлайн магазини. А пък за първи рожден ден доста хора поръчват от т.нар. персонализирани меки (тихи/активни...) книжки или от "по-сериозните" (като големина и функции) ръчно израбитени активни дъски с вградени джаджи, с които детето да се занимава и изучава света. Радостна мама, може ли да направиш публикация с идеи за подаръци специално за новородили майки? Мисля, че ще е много потребно :) На близки мои приятелки, които раждат, задължително държа да подаря нещо лично и за спомен. Всяка майка заслужава!
3/15/2023 1:44 PM
http://slkjfdf.net/ - Afefeoqub <a href="http://slkjfdf.net/">Ihpojo</a> vml.bttp.jobinasecond.com.cgw.hy http://slkjfdf.net/
3/15/2023 2:02 PM
http://slkjfdf.net/ - Acokatav <a href="http://slkjfdf.net/">Erumofaz</a> bhi.qhgj.jobinasecond.com.rrr.zl http://slkjfdf.net/